Waar moet je aan denken bij het kopen van een huis met een hypotheek?

Als je voor het eerst een huis koopt, dan doe je dat zeer waarschijnlijk met een hypotheek. Bij het kopen van een huis komen veel dingen kijken, maar doe je dit met een hypotheek, dan komen er nog extra dingen op je af. We begrijpen dat niet iedereen verstand van de materie heeft en daardoor met veel vragen zit. Herken je jezelf hierin? Dan is dit artikel misschien wel iets voor jou. In deze blog vertellen we je namelijk meer over een aantal zaken waar je aan moet denken bij het kopen van een huis met een hypotheek. Lees snel verder!

Kosten koper kunnen niet meegefinancierd worden

Het is belangrijk om te weten dat het sinds een aantal jaar niet meer mogelijk is om de kosten koper mee te financieren. Sinds 2018 kun je namelijk niet meer dan 100% van de aanschafprijs van de woning lenen. Aangezien je voor het kopen van een huis meer betaalt dan alleen de aanschafprijs – je betaalt namelijk ook nog de kosten koper – zul je alle bijkomende kosten uit eigen zak moeten betalen. Zorg dus voor voldoende spaargeld!

Geld lenen kost geld

Deze heb je vast al vaker voorbij horen komen, maar het kan geen kwaad om het nog eens te herhalen: geld lenen kost geld. Met andere woorden, een huis kopen met een hypotheek komt met een bepaalde prijs. De prijs die je betaalt voor een hypotheek is de rente en aangezien de actuele hypotheekrentes hoger staan dan een aantal jaar geleden, is het dus duurder geworden om een hypotheek af te sluiten. Onderaan de streep kan het best zo zijn dat je goedkoper uit bent als je een huis koopt met hypotheek dan wanneer je een huis huurt, maar dat is niet altijd het geval. Doe dus goed je huiswerk en bepaal wat het beste past bij je wensen en budget: kopen of huren. Je kunt je hier eventueel in laten adviseren door een expert.

Wat spaargeld achter de hand houden

Zoals we net al noemden, dien je wat spaargeld te hebben om een huis te kunnen kopen met een hypotheek. Het is echter verstandig om ervoor te zorgen dat je na de aanschaf nog wat spaargeld overhoudt. Zelfs als de koop helemaal rond is, krijg je namelijk nog te maken met de nodige kosten. Zo zul je nog moeten verhuizen, de woning moeten inrichten, eventueel wat moeten verbouwen, etc.








Ga terug naar blog

RUIM 100.000 PARTICULIERE VAKANTIEHUIZEN

Onderdeel van Recreatie Online